Uvedené dvě naše hlavní vinařské oblasti, tedy části Moravy a Čech, se dále dělí do vinařských podoblastí. V Čechách je to oblast pěstování vinné révy dá se říct i tradiční Mělnická a Litoměřická, a na Moravě, kde je těchto oblastí podstatně více, je to oblast Mikulovská, Velkopavlovická, dále oblast Znojemská a Slovácká. Pokud se podíváme na mapu, tak menší oblast pro pěstování v Čechách se nachází severně od našeho hlavního města Prahy a ta větší část vhodná pro pěstování, která je na Moravě, se táhne jižně od města Brna. Rozloha vinic v České republice je skoro dvacet tisíc hektarů. To asi není málo. Přes dvě třetiny z nich je přitom na Moravě. Říká se, že dělat dobré víno je řemeslo, a vyrábět velká vína je umění. To je u nás, a co například Francie? Ta má pověst výjimečného národa, který miluje víno. A její odrůda viognier ?
Neznáte? Jedná se přitom o velmi starou francouzskou odrůdu. Ta se tradičně pěstuje na jihu této země. V současnosti je již známá v celém vinařském světě, i když před několika desetiletími málem tato odrůda upadla v zapomnění. Odborníci tvrdí, že je této odrůdě velmi podobná vinná réva Nebbiolo, která má chuť a vůni skořice, sušené květy, skořice a také po třešňovém kompotu. Tato odrůda musí být sklízená přesně z důvodu, že není moc odolná proti chorobám, které trápí vinné révy. Takže zde se jedná o to, vystihnout správné období sklizně, která nesmí být pozdní ani předčasná. Tato odrůda poskytuje kvalitní víno. To má žlutou barvu, která je velmi intenzívní a je takovým doplňkem v aromatickém stavu vína Syrah, které má chuť a vůni po lanýžích, fialkách, černém rybízu a dokonce po odleželém mase.
Není to samozřejmě jen Francie, například vynikající víno ke grilování je víno Garzón Estate Viognier, které pochází pro nás s velmi daleké a exotické země, s Uruguay. Ano, až z takové dálky a za slevu můžete překvapit své hosty při grilování bílým suchým vínem s vůní citrusů a tropického ovoce.